Baarmoeder Beschikt over Eigen Biologische Klok

Als je graag zwanger wil worden, dan is een goede nachtrust mogelijk belangrijker dan ooit. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat de baarmoeder beschikt over een eigen biologische klok. En om een optimale omgeving voor de groei en ontwikkeling van de foetus te realiseren, moet de interne klok van de baarmoeder synchroniseren met de biologische klok van de moeder. Als het gelijkstellen niet lukt, dan kan dit (deels) de oorzaak zijn van een niet voldragen zwangerschap. Bij het mislukken van de synchronisatie schakelen de biologische klok genen (in de epitheelcellen) van de baarmoeder uit. En hierdoor ontstaat er mogelijk een risico dat de zwangerschap wordt afgebroken.

‘Onvruchtbaarheid treft één op de zes koppels wereldwijd. En een miskraam is de meest voorkomende complicatie van zwangerschap. Ongeveer één op de zeven klinische (bewezen) zwangerschappen eindigt in een miskraam, meestal voordat de 12 weken zijn bereikt,’ zegt onderzoeker Jan Brosens. ‘Naar schatting ervaren vijf procent van alle vrouwen twee miskramen en ongeveer één procent heeft er drie of meer. Vanuit een medisch oogpunt zijn herhaalde miskramen en mislukte innesteling van de eicel een blijvende frustatie waarvoor nog geen effectieve strategie is gevonden.’

Voor de studie analyseerden Brosens en zijn collega’s baarmoeder biopten van 70 vrouwen die herhaalde miskramen hadden ervaren. De cellen van deze biopten werden gezuiverd en daarna behandeld om een zwangerschap te stimuleren. Bij het mislukken van de synchronisatie van de embryonale en moeders biologische klok genen, komen mogelijk grote gevolgen kijken. Het zou niet alleen een miskraam of onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken, maar de wetenschappers vonden ook dat meer subtiele synchronisatie defecten het risico van complicaties in een later stadium van de zwangerschap kunnen vergroten. Zoals zwangerschapsvergiftiging, verminderde foetale groei en vroeggeboorte.

De studie zorgt ook voor nieuwe inzichten voor de bekende link tussen werken in (nacht)diensten en vruchtbaarheidsproblemen.‘Dit onderzoek brengt wat meer duidelijkheid waarom sommige vrouwen een zwangerschap niet kunnen voldragen. En het laat zien dat de baarmoeder een eigen biologische klok heeft, die moet worden gesynchroniseerd met die van de moeder,’ zegt onderzoeker Gerald Weissmann.Referentie
1. J. Muter, E.S. Lucas, Y.W. Chan, P.J. Brighton, J.D. Moore, L. Lacey, S. Quenby, E.W.F. Lam and J.J. Brosens. 2015. The clock protein period 2 synchronizes mitotic expansion and decidual transformation of human endometrial stromal cells. The FASEB Journal, 2015; 29 (4): 1603 DOI: 10.1096/fj.14-267195.

Reacties