Baby’s Ervaren Pijn op Dezelfde Manier als Volwassenen

De hersens van baby’s laten ‘verlichte’ plekken zien op dezelfde plaatsen als volwassenen, wanneer ze worden blootgesteld aan pijnprikkels. Door gebruik te maken van hersenscans zijn Engelse wetenschappers tot deze conclusie gekomen. De uitkomst laat zien dat baby’s pijn waarschijnlijk op dezelfde wijze als volwassenen ervaren.
 
Voor de studie werden tien gezonde pasgeboren baby’s en tien volwassenen (tussen 23 en 36 jaar) bestudeerd. Gedurende het onderzoek werden de baby’s, vergezeld door ouders en de klinische staf, in een MRI-scanner geplaatst. De baby’s vielen daarna meestal in slaap. Om vervolgens te worden ‘geprikt’ op de bodem van hun voeten met een speciale terugtrekkende staaf. Dit zorgde voor een sensatie vergelijkbaar met de prik van een potlood. Mild genoeg om de baby’s niet wakker te maken. Deze scans werden vergeleken met de volwassen hersenscans terwijl ze dezelfde pijnprikkel ervaarden.


Vergelijking MRI-scans tussen volwassenen (adult) en baby's (infant), terwijl ze een pijnprikkel ervaarden.
De gekleurde gebieden laten de hersengebieden zien met activeit. Bron: University of Oxford.

De wetenschappers vonden dat 18 van de 20 hersengebieden die actief waren bij volwassenen tijdens de pijnprikkel, ook activiteiten bij de pasgeborenen vertoonden. De scans lieten ook zien dat baby’s hersens dezelfde intense reactie gaven bij een zwakke ‘prik’. Terwijl volwassenen een soortgelijke hersenactiviteit pas bij een vier keer zo krachtige pijnprikkel uitten. De bevindingen suggereren dat baby’s pijn op vergelijkbare wijze als volwassenen ervaren en een veel lagere pijndrempel hebben. ‘Dat is zeker belangrijk als het neerkomt op pijn: uiteraard kunnen baby’s ons niet vertellen of ze pijn ervaren en is het moeilijk om pijn in te schatten door alleen visuele observaties. Sommige mensen hebben zelfs beweerd dat baby’s hersens nog niet genoeg zijn ontwikkeld om ‘echte’ pijn te kunnen ervaren. En dat iedere reactie alleen maar op een reflex gebaseerd zou zijn. Onze studie toont met sterk bewijs aan dat dit niet het geval is,’ zegt hoofdonderzoeker Rebeccah Slater.

De wetenschappers zeggen dat het nu mogelijk is om de pijn te zien ‘plaatsvinden’ in baby’s hersens en dat het veel overeenkomsten vertoont met volwassenen. ‘Duizenden baby’s in Engeland ondergaan dagelijks pijnlijke behandelingen, maar er is vaak geen sprake van pijnmanagement richtlijnen om artsen te helpen. Onze studie suggereert dat baby’s pijn ervaren, maar dat niet alleen. Mogelijk zijn ze er zelfs nog gevoeliger voor dan volwassenen. Als we zorgen voor pijnstilling bij een ouder kind die een behandeling ondergaat, dan zou deze procedure ook moeten plaatsvinden bij een baby met dezelfde medische interventie,’ concludeert Slater.

Referentie
1. S. Goksan, C. Hartley, F. Emery, N. Cockrill, R. Poorun, F. Moultrie, R. Rogers, J. Campbell, M. Sanders, E. Adams, S. Clare, M. Jenkinson, I. Tracey and R. Slater. 2015. fMRI reveals neural activity overlap between adult and infant pain. eLife, 2015; 4 DOI: 10.7554/eLife.06356.


 

Reacties