
Voor de studie moesten 333 volwassenen luisteren naar opnames van baby's die tussen de vijf en tien maanden oud waren. Op de geluidopnames zijn de baby’s aan het spelen, krijgen ze een vaccinatie, worden ze net van hun ouders gescheiden of hebben ze honger. Het inschatten of de baby’s stress ervaarden, bleek de deelnemers goed af te gaan. Maar het lukte hen vrijwel nooit om de reden van het huilen te achterhalen. Pijn werd verward met alleen zijn, honger of andere vormen van stress bij de baby’s. Alleen tijdens het spelen, kon het geluid goed worden ingeschat.
Baby’s brengen met huilen alleen een primaire emotie over. ‘Baby's zijn zich er tijdens het huilen waarschijnlijk helemaal niet van bewust dat ze ons iets willen vertellen,’ zegt hoofdonderzoekster Jitka Lindová. De geluiden die baby's maken tijdens het spelen, vormen mogelijk een uitzondering. Kinderen proberen dan vaak wel te communiceren met volwassenen, bijvoorbeeld door te lachen of door geluiden na te bootsen. ‘Bij spelgedrag oefenen kinderen mogelijk met communicatie,’ concludeert Lindová.
Referentie
1. J. Lindová, M. Špinka and L. Nováková. 2015. Decoding of Baby Calls: Can Adult Humans Identify the Eliciting Situation from Emotional Vocalizations of Preverbal Infants? April 20, 2015. DOI: 10.1371/journal.pone.0124317.
Reacties
Een reactie posten