Sommige Baby Bijtringen Bevatten Hormoonverstorende Chemicaliën

Uit laboratoriumtesten blijkt dat twee van de tien bijtringen hormoonverstorende chemicaliën bevatten. Een bijtring is een soort plastic speelgoed dat wordt gebruikt om baby’s tandpijn te verminderen. Bij één product werden parabenen gevonden, een conserveringsmiddel dat normaal gesproken in verzorgingsproducten wordt gebruikt. Terwijl de andere bijtring zes andere hormoonverstorende middelen liet zien.   

‘Het goede nieuws is dat de meeste bijtringen die we hebben onderzocht geen hormoonverstorende chemicaliën bevatten. Maar de aanwezigheid van parabenen in één van de producten is shockerend, omdat dit conserveringsmiddel normaal gesproken niet wordt gebruikt in plastic speelgoed,’ zegt onderzoeker Martin Wagner. De gevonden stoffen - methanol, ethanol en propylparabenen - kunnen zich gedragen als een natuurlijk oestrogeen in het lichaam. En hierdoor de effecten van androgenen zoals testosteron hinderen. De Europese Commissie heeft recentelijk nog twee parabenen in bepaalde baby verzorgingsproducten om de mogelijke negatieve gezondheidseffecten verboden.
  
‘Onze studie toont aan dat plastic speelgoed een bron kan zijn van ongewenste chemicaliën. Fabrikanten, regelgevende instanties en wetenschappers zouden het chemische risico van plastic speelgoed uitgebreider moeten onderzoeken,’ concludeert Wagner. De additieven hebben maar een beperkt voordeel voor de kwaliteit van het product, maar zorgen wel voor een mogelijk gezondheidsrisico. En dat is vooral de waarheid voor baby’s en jonge kinderen. Hun hormoonhuishouding is nog erg gevoelig en sneller van slag, waardoor ze vatbaarder zijn voor blootstelling aan chemicaliën dan volwassenen.  
 
Referentie
1. E. Berger, T. Potouridis, A. Haeger, W. Püttmann and M. Wagner. 2015. Effect-directed identification of endocrine disruptors in plastic baby teethers. Journal of Applied Toxicology, 2015; DOI: 10.1002/jat.3159.

Reacties

 1. Zo jammer dat er niet meteen vermeld wordt welke merken bijtringen deze additieven bevatten.
  Gelukkig zijn er sites als Green Jump e.d. die wel veilig speelgoed aanbieden.
  Ik mag toch hopen dat die bedrijven eens een keer ophouden met het vergiftigen van onze baby's! Ik zeg boycotten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas is deze informatie niet beschikbaar gemaakt. Maar ik deel de hoop dat bedrijven beter gaan nadenken over wat ze op de markt brengen. Helemaal als de doelgroep baby's en (jonge) kinderen zijn!

   Verwijderen

Een reactie posten