Longen Foetus Bepalen Wanneer Bevalling Begint

Het vermoeden dat signalen van de foetus bepalen wanneer de bevalling start is niet nieuw. Alleen konden eerdere studies nog niet bewijzen welke moleculaire mechanismen er precies voor zorgen dat het geboorte proces begint. Amerikaanse wetenschappers hebben nu twee proteïnen in longen van foetussen geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor het opstarten van de bevalling.
 
Voor de studie werden bij muizen twee proteïnen gevonden, co-activatoren (signaalstoffen) 1 en 2 (SRC-1 en SRC-2). Dit zijn ‘controlerende genen’ voor surfactant die het initiatief van de geboorte stimuleren. Surfactant is een stof in de longen van de foetus die vlak voor de bevalling wordt vrijgegeven. Deze stof is essentieel voor de baby om normaal te kunnen ademen buiten de baarmoeder.

‘Onze studie zorgt voor duidelijk bewijs dat de foetus bepaalt wanneer het tijd is om geboren te worden. En dat deze controle gebeurt nadat deze twee genen regulerende proteïnen (SRC-1 en SRC-2) de productie van surfactant componenten verhogen, surfactant proteïne A en een bloedplaatjes activerende factor,’ zegt onderzoekster Carole Mendelson. ‘Door deze factoren en de route die moleculen volgen bij een normale voldragen zwangerschap vlak voordat de bevalling begint, krijgen we meer inzicht in hoe we vroeggeboorte kunnen voorkomen.’  

In Amerika worden ongeveer één op de negen baby’s te vroeg geboren (voor 37 weken). Vroeggeboorten kunnen onder andere zorgen voor hersenbloedingen en luchtwegen problematiek. Daarnaast zijn er ook diverse lange termijn aandoeningen, zoals verminderd zicht en chronische longziekten. De wetenschappers vonden dat de proteïnen SRC-1 en SRC-2 genen in de longen van de foetus actief worden als het voldragen moment dichterbij komt. En dat resulteert in een verhoogde productie van de surfactant componenten, surfactant proteïne A (SP-A) en de bloedplaatjes activerende factor (PAF). Zowel SP-A en PAF worden dan door foetus’ longen uitgescheiden richting het vruchtwater. Hierdoor ontstaat er een intense reactie in de baarmoeder, waarop de bevalling van start gaat.

De huidige studie laat zien dat een tekort aan zowel SRC-1 en SRC-2 in de longen van de foetus, drastisch de productie van SP-A en PAF vermindert. Bij muizen zorgt dit voor één tot twee dagen vertraging van de bevalling, vergelijkbaar met een vertraging van drie tot vier weken bij vrouwen. De onderzoekers vonden verder dat het inspuiten van SP-A of PAF in het vruchtwater bij de muizen met het gebrek, ervoor zorgden dat ze wel op de juiste tijd bevielen. Samen zorgen de bevindingen voor een duidelijker beeld van welke onderliggende moleculaire mechanismen bij foetussen een rol spelen bij de timing van geboorte.

Referentie
1. L. Gao, E.H. Rabbitt, J.C. Condon, N.E. Renthal, J.M. Johnston, M.A. Mitsche, P. Chambon, J. Xu, B.W. O’Malley, C.R. Mendelson. 2015Steroid receptor coactivators 1 and 2 mediate fetal-to-maternal signaling that initiates parturition. Journal of Clinical Investigation, 2015; DOI: 10.1172/JCI78544.

Reacties