Teveel Foliumzuur Innemen tijdens Zwangerschap Mogelijk Niet Goed

Overal lees je dat het innemen van foliumzuur aan te raden is voor een goede ontwikkeling van de foetus. Alleen wordt er nergens duidelijk een grens aangegeven voor de hoeveelheid foliumzuur die dagelijks moet worden genomen. Het innemen van teveel foliumzuur gedurende de zwangerschap blijkt nu mogelijk het risico voor kinderen (vooral dochters) op diabetes en obesitas later in het leven te vergroten. Met het overal beschikbaar zijn van supplementen met hoge doseringen, vraagt de uitkomst van de studie voor het vaststellen van een veilig limiet voor foliumzuur tijdens de zwangerschap.
 
Het innemen van voldoende foliumzuur is belangrijk om het risico op ernstige aandoeningen, zoals een open ruggetje, te verminderen. Het is vooral belangrijk in de eerste tien weken van de zwangerschap. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt gezonde zwangere vrouwen aan om 0.4 mg foliumzuur per dag in te nemen. Vrouwen met een familiegeschiedenis van een neuraalbuisdefect krijgen het advies om tien keer deze hoeveelheid in te nemen.

Voor het onderzoek kregen ratten twintig keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur gedurende paring, zwangerschap en zoogperiode toegediend. Deze ratten kregen baby’s die later in hun leven overgewicht en insulineresistentie ontwikkelden. De baby’s bleken ook over ontoereikende hoeveelheden van het hormoon adiponectin te beschikken. Dit hormoon beschermt tegen obesitas en diabetes. Daarnaast lieten ze onregelmatig eetgedrag zien. Al deze symptomen waren meer aanwezig bij de vrouwelijke volwassenen. Echter ratten die de normale aanbevolen hoeveelheid van foliumzuur kregen, bleken wel kinderen te krijgen die opgroeiden tot gezonde volwassenen.

‘Terwijl het innemen van minimaal 0.4 mg foliumzuur per dag essentieel is tijdens de zwangerschap, laat onze studie zien dat teveel van iets goeds mogelijk toch slecht kan zijn. Rekening houdend met de toenemende inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap door verrijkt voedsel, multivitamines en supplementen, is de drang naar een veilige maximale dosis dringend nodig,’ zegt hoofdonderzoekster Elisa Keating. ‘Onze studie verheldert het potentiële effect van teveel foliumzuur en kan mogelijk een belangrijke rol spelen in het opnieuw nadenken over het huidige protocol rondom foliumzuur supplementen.’
Referentie
1. E. Keating, A. Correia-Branco, J.R. Araujo, M. Meireles, R. Fernandes, L. Guardao, J.T. Guimaraes, F. Martel and C. Calhau. 2015. Excess perigestational folic acid exposure induces metabolic dysfunction in post-natal life. Journal of Endocrinology, 2015; 224 (3): 245 DOI: 10.1530/JOE-14-0448.


Reacties