Emotionele Beschikbaarheid in de Nacht Belangrijk voor Baby’s

Is er een verschil tussen hoe je overdag met je baby omgaat in vergelijking met ’s nachts? Ben je dan nog steeds emotioneel beschikbaar? Praat je dan nog met je baby of vermijd je sociale interactie? Toen Amerikaanse wetenschappers de normale nacht routines van families met jonge baby’s onderzochten, vonden ze dat moeders die geclassificeerd werden als ‘hoog emotioneel beschikbaar’ meer kans hadden om baby’s te hebben met een laag stressniveau. Daarnaast bleken deze baby’s eerder een normaal, gezond patroon van hormonale veranderingen gedurende 24 uur te laten zien.

Voor de studie bezochten onderzoekers de families wanneer hun baby’s één en drie maanden oud waren. Aan het eerste bezoek deden 96 Amerikaanse moeders en hun baby’s mee en voor het tweede bezoek waren er nog 88 deelnemers over. Er werd video-apparatuur geplaatst zodat ze baby’s bedtijd routine konden opnemen. Ouders kregen materiaal om speeksel monsters van hun baby’s af te nemen in de late namiddag, rond bedtijd en de ochtend daarop. De emotionele beschikbaarheid van moeders werd bepaald door het bestuderen van het videomateriaal. Om te kijken hoeveel stress hun baby’s hadden, keken de onderzoekers naar de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in baby’s speeksel.
 
Baby’s met meer emotioneel beschikbare moeders, lieten gedurende de nacht lagere levels van cortisol zien dan baby’s van moeders die minder empathie toonden. Daarnaast lieten baby’s van meer emotioneel beschikbare moeders een duidelijkere daling in hun cortisol niveaus gedurende de avond zien. De resultaten suggereren dat meer emotionele betrokkenheid in de nachten, baby’s een lager stressniveau bezorgen. En dat het helpt bij het ontwikkelen van een gezonder hormoon patroon.  
Referentie
1. L.E. Philbrook, A.C. Hozella, B.R. Kim, N. Jian, M. Shimizu and D.M. Teti. 2014. Maternal emotional availability at bedtime and infant cortisol at 1 and 3 months. Early Hum Dev. 90(10):595-605. DOI: 10.1016/j.earlhumdev.2014.05.014.Reacties

 1. Een bedtijd routine? Bij een baby van 1 maand? Op die leeftijd lagen mijn kinderen (en ik denk de meeste kinderen) 's avonds op schoot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je bijdrage!

   Ik vermoed dat de wetenschappers hiermee meer bedoelen hoe de moeders omgaan met hun baby's voor en tijdens het gaan slapen.

   Overigens hier ook onze pasgeboren baby's altijd lekker bij ons. Op schoot liggen of lekker in de draagdoek, ook (of eigenlijk juist!) in de avonduren :)

   Verwijderen

Een reactie posten