Hoe Ziet een Pasgeboren Baby Jou?

Als een baby net is geboren, is zijn zicht uiteraard nog niet optimaal. Langzaam maar zeker gaat je baby steeds beter zien, maar in het begin lijkt alles nog voornamelijk wazig. Volgens een nieuw Noors onderzoek kunnen pasgeborenen hun ouders gezichtsuitdrukkingen op 30 cm afstand zien. En dit komt overeen met de afstand tussen een borstvoedende moeder en haar baby. De resultaten tonen aan dat een baby van twee of drie dagen oud al gezichten en mogelijk ook emotionele uitdrukkingen kan waarnemen op 30 cm afstand. Als de afstand wordt vergroot tot 60 centimeter, dan is het zicht van de pasgeboren baby al te wazig om nog gezichten en uitdrukkingen te kunnen waarnemen.

 
Dit is hoe een pasgeboren baby verschillende gezichtsuitdrukkingen waarneemt.
Bron: illustratie van Professor Bruno Laeng/ UiO

De studie helpt om meer inzicht te krijgen in de visuele wereld van pasgeborenen. Het helpt wellicht ook om beter te begrijpen waarom baby’s al snel gezichtsuitdrukkingen kunnen imiteren in de eerste weken van hun leven, lang voordat hun visie optimaal is ontwikkeld om details op te kunnen merken uit hun omgeving. Het sleutelwoord is beweging. ‘Voorheen als wetenschappers probeerden te bepalen wat een pasgeboren baby kon zien, gebruikten ze geen bewegende beelden. De baby’s kregen dan foto’s te zien. Maar de echte wereld is dynamisch. Ons idee was om bewegende afbeeldingen te gebruiken,’ zegt onderzoeker Svein Magnussen.

Het is gemakkelijker om iets te herkennen als het beweegt, dan als het een vage, stille foto is. De wetenschappers maakten video-opnames van gezichten die switchten tussen diverse emotionele uitdrukkingen. En daarna filterden ze te ingewikkelde informatie voor pasgeboren baby’s eruit. Daarna lieten ze volwassenen de video’s zien. Het idee was dat als volwassenen niet in staat bleken om de gezichtsuitdrukking te identificeren, dan zou het voor pasgeborenen al helemaal niet mogelijk zijn.

De volwassen deelnemers konden in drie van de vier situaties de juiste gezichtsuitdrukkingen bepalen vanaf een afstand van 30 cm. Toen de afstand werd vergroot naar 120 cm, werd duidelijk dat de juistheid van de identificaties net zo willekeurig was als bij raden. Dat betekent dat de vaardigheid van een pasgeboren baby om een gezichtsuitdrukking visueel te kunnen bepalen, zijn limiet bereikt op een afstand van ongeveer 30 cm. ‘Het is belangrijk om te onthouden dat we alleen hebben onderzocht wat een pasgeboren baby kan zien en niet of ze in staat zijn om het te begrijpen,’ voegt Magnussen toe.Referentie
1. O. von Hofsten, C. von Hofsten, U. Sulutvedt, B. Laeng, T. Brennen and S. Magnussen. 2015. Simulating newborn face perception. Journal of Vision, 2014; 14 (13): 16 DOI: 10.1167/14.13.16.Reacties