Baby’s Hersenactiviteit Kan door Moederliefde Veranderen

Alweer de derde zomer terugblik, ditmaal over de bijna bovennatuurlijke krachten van moederliefde. Volgens onderstaande studie kan moederliefde er namelijk zelfs voor zorgen dat de genactiviteit van baby’s wordt aangepast.

Het troosten van je baby zorgt niet alleen voor een verandering in gedrag. Het kan daarnaast voor een wijziging in het neurale netwerk zorgen. Het doet me denken aan de ontelbare nachten dat ik mijn zoontje troostte. Hij heeft heel lang last gehad van zware darmkrampen. Soms stond het zweet op zijn voorhoofd en was zijn buikje keihard. Ik deed alles om hem te troosten, zoals hem in slaap laten vallen op mijn buik. Die warmte en tegendruk voelde voor hem waarschijnlijk als ontspannend.

Ik had toen nooit kunnen bedenken dat ik hem wellicht aan het helpen was om zijn vroege hersenontwikkeling soepeler te laten verlopen. Of wellicht zelfs bij hem zou zorgen voor een verandering op genniveau! Misschien iets om over na te denken de volgende keer als je je eigen baby aan het troosten bent. Wie weet wat voor een effect het heeft op je baby’s hersens.
Originele link: http://www.denieuwebaby.nl/2014/11/liefdevolle-aanwezigheid-moeder.html

De liefdevolle verzorging en aanraking van moeders zorgt voor een pijnvermindering bij baby’s. En mogelijk heeft het zelfs een invloed op hun vroege hersenontwikkeling. Moederliefde kan namelijk de genactiviteit veranderen in het deel van de hersenen waar de emoties worden geregeld.

Door een grondige analyse van mogelijk actieve genen in de hersens van baby ratten, vonden Amerikaanse onderzoekers dat honderden genen meer of minder activiteit vertoonden bij de jongen terwijl ze pijn ervaarden. Dit in vergelijking met baby ratten die geen pijn doormaakten. Daarentegen bleek dat de aanwezigheid van moeders zorgden voor een veel lagere genactiviteit (minder dan honderd), ook tijdens pijn. ‘Niemand wil baby’s zien lijden, bij ratten of elk ander soort. Maar als opiaten (sterke pijnstillers) te gevaarlijk zijn voor mensen baby’s door hun verslavende eigenschappen, dan blijft de uitdaging bestaan voor onderzoekers om een alternatief te vinden. Zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van moeder, knuffelen of moeders geur om de pijn te verminderen,’ geeft Sullivan aan.

Volgens de wetenschappers is de studie de eerste die het korte termijn effect aantoont van liefdevolle verzorging door de moeder op de hersens van een baby in stress. Het onderzoek was ook opgezet om te kijken naar de lange termijn consequenties van de verschillende manieren waarop zoogdieren, inclusief mensen, worden verzorgd vanaf de geboorte. ‘Onze studie laat zien dat een moeder die haar baby troost terwijl hij pijn heeft, niet alleen zorgt voor een verandering in gedrag. Maar ook zorgt het troosten voor een wijziging in het belangrijke neurale netwerk gedurende de vroege hersenontwikkeling,’ zegt Sullivan.

Maar Sullivan waarschuwt ook voor de lange termijn effecten van deze genetische veranderingen als kinderen niet de veiligheid en geborgenheid van hun moeder van baby af aan hebben meegekregen. ‘Hoe meer we leren over het verzorgen van baby’s hersenen gedurende de eerste periode, hoe beter voorbereid we zijn om met de lange termijn problemen om te gaan die optreden bij pijn, fysieke en mentale mishandeling gedurende de babytijd,’ concludeert Sullivan.Referentie
1. R. Sullivan, et. al. 2014. Mother's soothing presence makes pain go away, changes gene activity in infant brain. NYU Langone Medical Center / New York University School of Medicine; 18 November 2014.
Reacties