Hoe Ervaren Baby’s Pijn?

De laatste zomer terugblik is aan de beurt. Buiten is het hier momenteel grauw en grijs. Het lijkt alsof de natuur langzaam maar zeker de herfst gaat omarmen. Al staan er wel nog zomerse voorspellingen voor aankomend weekend op ons te wachten. Ik verheug me dit keer op de herfst. De verhitte zomer zorgde soms voor extra zwangerschapsklachten. Ik kon er in ieder geval lang niet zo goed tegen als normaal. Dus ik ben klaar voor het volgende seizoen.

De studie van vandaag gaat over het ervaren van pijn. Hoe beleven baby’s pijn? En is dit vergelijkbaar met de manier waarop volwassenen pijn doorstaan? Misschien niet het eerste waarin je zou denken bij pijn. Of je baby dit hetzelfde ervaart als jijzelf. Want baby’s hersens zijn toch nog niet zo ver ontwikkeld dat pijn op dezelfde wijze kan worden ervaren? Volgens de resultaten van onderstaand onderzoek is dat echter wel zo.

Voor mij leverde het lezen van de resultaten weer net een andere kijk op de pijnbeleving van jonge kinderen. Ik nam het al zeer serieus, maar na het zien van de duidelijke hersenscans ben ik helemaal overtuigd. Mijn baby troosten als hij pijn heeft, behoort tot één van mijn hoogste prioriteiten. En dan denk ik bijvoorbeeld al vooruit naar de hielprik. Dergelijke medische handelingen zullen pijnlijk voor iedere baby zijn. Maar gelukkig weten we inmiddels ook dat er met moederliefde veel kan worden goedgemaakt. Een liefdevolle knuffel en daarna nog bij me drinken verzacht dan hopelijk mijn baby’s pijn.    
Originele link: http://www.denieuwebaby.nl/2015/04/babys-ervaren-pijn-op-dezelfde-manier.html

De hersens van baby’s laten ‘verlichte’ plekken zien op dezelfde plaatsen als volwassenen, wanneer ze worden blootgesteld aan pijnprikkels. Door gebruik te maken van hersenscans zijn Engelse wetenschappers tot deze conclusie gekomen. De uitkomst laat zien dat baby’s pijn waarschijnlijk op dezelfde wijze als volwassenen ervaren.
 
Voor de studie werden tien gezonde pasgeboren baby’s en tien volwassenen (tussen 23 en 36 jaar) bestudeerd. Gedurende het onderzoek werden de baby’s, vergezeld door ouders en de klinische staf, in een MRI-scanner geplaatst. De baby’s vielen daarna meestal in slaap. Om vervolgens te worden ‘geprikt’ op de bodem van hun voeten met een speciale terugtrekkende staaf. Dit zorgde voor een sensatie vergelijkbaar met de prik van een potlood. Mild genoeg om de baby’s niet wakker te maken. Deze scans werden vergeleken met de volwassen hersenscans terwijl ze dezelfde pijnprikkel ervaarden.


Vergelijking MRI-scans tussen volwassenen (adult) en baby's (infant), terwijl ze een pijnprikkel ervaarden.
De gekleurde gebieden laten de hersengebieden zien met activeit. Bron: University of Oxford.

De wetenschappers vonden dat 18 van de 20 hersengebieden die actief waren bij volwassenen tijdens de pijnprikkel, ook activiteiten bij de pasgeborenen vertoonden. De scans lieten ook zien dat baby’s hersens dezelfde intense reactie gaven bij een zwakke ‘prik’. Terwijl volwassenen een soortgelijke hersenactiviteit pas bij een vier keer zo krachtige pijnprikkel uitten. De bevindingen suggereren dat baby’s pijn op vergelijkbare wijze als volwassenen ervaren en een veel lagere pijndrempel hebben. ‘Dat is zeker belangrijk als het neerkomt op pijn: uiteraard kunnen baby’s ons niet vertellen of ze pijn ervaren en is het moeilijk om pijn in te schatten door alleen visuele observaties. Sommige mensen hebben zelfs beweerd dat baby’s hersens nog niet genoeg zijn ontwikkeld om ‘echte’ pijn te kunnen ervaren. En dat iedere reactie alleen maar op een reflex gebaseerd zou zijn. Onze studie toont met sterk bewijs aan dat dit niet het geval is,’ zegt hoofdonderzoeker Rebeccah Slater.

De wetenschappers zeggen dat het nu mogelijk is om de pijn te zien ‘plaatsvinden’ in baby’s hersens en dat het veel overeenkomsten vertoont met volwassenen. ‘Duizenden baby’s in Engeland ondergaan dagelijks pijnlijke behandelingen, maar er is vaak geen sprake van pijnmanagement richtlijnen om artsen te helpen. Onze studie suggereert dat baby’s pijn ervaren, maar dat niet alleen. Mogelijk zijn ze er zelfs nog gevoeliger voor dan volwassenen. Als we zorgen voor pijnstilling bij een ouder kind die een behandeling ondergaat, dan zou deze procedure ook moeten plaatsvinden bij een baby met dezelfde medische interventie,’ concludeert Slater.Referentie
1. S. Goksan, C. Hartley, F. Emery, N. Cockrill, R. Poorun, F. Moultrie, R. Rogers, J. Campbell, M. Sanders, E. Adams, S. Clare, M. Jenkinson, I. Tracey and R. Slater. 2015. fMRI reveals neural activity overlap between adult and infant pain. eLife, 2015; 4 DOI: 10.7554/eLife.06356.


 

Reacties