Wat Beleeft een Pasgeboren Baby in het Eerste Uur?

Alweer de vijfde zomer terugblik vandaag. Ditmaal over het eerste uur van een pasgeboren baby. Wat gebeurt er allemaal na de bevalling met je baby? In de eerste zestig minuten vinden al diverse mijlpalen plaats. Van het leven in vruchtwater naar het leven op aarde zorgt direct voor een hele aardverschuiving bij je baby.

Ik heb er zelf nooit zo specifiek opgelet na de bevalling. Wel kan ik me van onze dochter heel helder herinneren dat ze duidelijk naar mijn borsten en gezicht staarde. Volgens het onderzoek was dit na acht minuten, maar onze dochter was daar nog iets sneller mee. Ze was een natuurtalent aan de borst en ging dan ook al snel na de bevalling bij me drinken.

De krachtige eerste huil kan ik me van onze zoon nog goed herinneren. Maar kort daarop volgde de geboorte van de placenta en daardoor ben ik eigenlijk de rest van die eerste periode ‘kwijtgeraakt’. Bij hem heb ik dus niet zo'n herinnering dat hij me voor het eerst aankeek. Ik ben zo benieuwd hoe het dit keer zal gaan. Ik probeer er zo min mogelijk over na te denken, omdat ik weet dat het toch anders gaat dan alle mogelijke vooraf bedachte scenario's. Hopelijk verloopt alles soepel en kan ik echt genieten van het eerste uur met mijn nieuwe baby.
Originele link: http://www.denieuwebaby.nl/2015/02/hoe-ziet-het-eerste-uur-van-een.html

Over de bevalling kun je duizenden pagina’s met informatie vinden. En ook over het moment dat je baby wordt geboren. Maar hoe zit het eigenlijk in de minuten daarna? Wat gebeurt er allemaal met een pasgeborene in dat eerste bijzondere uur?

Zweedse wetenschappers wilden hier graag het antwoord op weten. Ze bekeken video’s van 28 pasgeborenen. Het filmmateriaal gaf de onderzoekers de ongekende mogelijkheid om het eerste levensuur van baby’s uitgebreid te bestuderen. De pasgeborenen gingen instinctief handelen. Ze gingen hun eigen ding doen, terwijl ze huid-op-huid contact met hun moeder hadden.

Hieronder staan de eerste belangrijke mijlpalen van de eerste 70 minuten van een pasgeboren baby:

0.00
Baby’s laten een krachtige, haast schreeuwende huil horen. Deze huil zorgt ervoor dat de longen worden geactiveerd.

0:02
Na de krachtige uithaal, spenderen baby’s minder dan één minuut aan het bijkomen. Ze liggen dan perfect stil op hun moeders borst. Volgens de wetenschappers kan deze stilte een duidelijke evolutionaire functie hebben. Zo kunnen roofdieren de pasgeborene minder snel opmerken.

0:03
Terwijl ze wakker beginnen te worden, openen ze hun ogen voor de eerste keer. Daarnaast gaan ze geleidelijk aan hun hoofd en mond bewegen.

0:08
Baby’s worden nog actiever. Ze houden hun ogen voor vijf minuten of nog langer open. Gedurende deze actieve fase lijken de baby’s meer interesse te krijgen in eten. Ze kijken naar hun moeders gezicht en borsten. Ook maken ze kleine ‘honger’ geluiden en bewegen ze hun handen naar hun mond.

0:18
Na de actieve fase, nemen ze even een kleine pauze.

0:36
Dankzij de pauze zijn de pasgeborenen weer opgeladen en beginnen ze naar hun moeders borst te bewegen. Door middel van geur vinden ze de juiste weg.

1:02
Baby’s gaan drinken bij hun moeder. Zo krijgen ze al snel kleine hoeveelheden van de belangrijke colostrum moedermelk binnen. Deze eerste melk zit vol met proteïnen en afweerstoffen. Daarnaast zorgt het vroege zuigen ervoor dat de borsten worden gestimuleerd om melk aan te maken. En het helpt om de baarmoeder te laten slinken tot normale grootte.

1:10
Baby’s vallen in slaap en krijgen hun welverdiende rust.

En dat is nu een korte samenvatting van dat eerste zo belangrijke uur van je pasgeboren baby. De onderzoeksresultaten laten zien dat er al direct veel actie plaatsvindt in die korte periode. Uiteraard zijn de minuten gemiddeld genomen en waren er maar een kleine groep pasgeborenen bij betrokken. En zelfs van deze baby’s varieerden hun tijdschema al. Dus de tijden staan niet vast, maar iedere baby maakt wel deze mijlpalen al snel na de geboorte mee.
Referentie
1. A-M. Widström, G. Lilja, P. Aaltomaa - Michalias, A Dahllöf, M Lintula and E Nissen. 2011. Newborn behaviour to locate the breast when skin-to-skin: a possible method for enabling early self-regulation. Acta Paediatrica; Volume 100, Issue 1, pages 79–85, January 2011. DOI: 10.1111/j.1651-2227.2010.01983.x.

Reacties