Hoe Maak je Baby’s Badtijd Prettig?

Je denkt er zelf waarschijnlijk nauwelijks over na. Het is ook moeilijk om een voorstelling van te maken als je volwassen bent. Want wanneer vond je jezelf in een positie waarin je kwetsbaar, afhankelijk, geïmmobiliseerd en niet in staat was om te communiceren door middel van taal? Maar hoe beter je probeert om alles vanuit je baby’s perspectief te bekijken, hoe groter de kans dat je zijn stressniveau minimaliseert. Neem bijvoorbeeld badtijd. Voor veel baby’s is in bad gaan best stressvol.

Hoe bereid je alles voor? Doe je eerst alles klaarzetten en kleed je dan je baby pas uit? Of maak je eerst je baby klaar en begin je dan pas met de voorbereidingen voor het badje? Wetenschappers Amie Hane en Lauren Philbrook geven aan dat er mogelijk wat mis is met de laatste manier. De ouder probeert de baby dan meestal aan één arm vast te houden, terwijl ze het bad klaarmaakt met de ander. Ondertussen krijgt de baby het kouder en gaat huilen en bewegen. Waardoor de moeder moeite heeft om hem vast te houden. Als het water klaar is, kost het haar moeite om de baby fatsoenlijk in het water te krijgen. Dit gaat dat ook abrupter dan de bedoeling was.
 
Aangezien de baby al is afgekoeld, voelt het warme water niet prettig op zijn huid, waardoor hij nog harder gaat huilen. Dus doordat de baby zich al niet meer prettig voelt, lichamelijk en psychisch, drukt dit onnodig op de hele gebeurtenis voor zowel moeder als baby. En zeggen de wetenschappers, kleine situaties zoals deze kunnen gezinnen de verkeerde weg laten inslaan. Omdat de baby zo temperamentvol en intolerant naar veranderingen toe lijkt, gaan sommige ouders juist gecontroleerder en sneller acties uitvoeren. Want als het toch een moeilijke tijd wordt, waarom dan niet zorgen dat de activiteit zo kort mogelijk duurt? Maar door te ‘dwingen’, wordt alles alleen maar stressvoller en ontstaat er een vicieuze cirkel van vervelende gevoelens.

Misschien als we dan kijken naar een dergelijke gebeurtenis in het perspectief van de baby, kunnen we onze tactieken aanpassen. Door te kijken wat je baby nodig heeft om – in dit geval – badtijd plezierig te beleven, kan het ook voor jou een fijnere ervaring worden.Referentie
1. A.A. Hane and L.E. Philbrook. 2012. Beyond licking and grooming: Maternal regulation of infant stress in the context of routine care. Parenting: Science and Practice 12:2-3, 144-153. DOI: 10.1080/15295192.2012.683353.Reacties