Echo Voorspelt Wanneer je Baby Wordt Geboren

Nu zijn we er nog aan gewend om een periode van vijf weken aan te houden waarin we kunnen bevallen. Mijn eigen mogelijke ‘beval periode’ is van 20 december 2015 t/m 24 januari 2016. Dat is nogal een behoorlijk lange tijd. Van kerstkindje tot net na het vuurwerk van het nieuwe jaar of zelfs eind januari pas. Het kan allemaal. Ik vind de spanning wel wat hebben, maar het is ook pittig dat het vanaf dan ieder moment kan gebeuren. Je bent toch extra gespannen, terwijl het ook nog weken kan duren. Volgens een nieuwe studie kan een relatief simpele, pijnloze echo ervoor zorgen dat er tot één week nauwkeurig voorspelt kan worden wanneer je gaat bevallen.  

Door middel van een vaginale echo kan de baarmoederhals worden opgemeten. De baarmoederhals (cervix) is de ingang aan het begin van de baarmoeder. Deze opent zich om ruimte te maken voor de bevalling van de baby. Volgens de resultaten van het onderzoek kan de cervix onthullen of de bevalling zeer waarschijnlijk binnen één week gaat plaatsvinden. De methode is veilig en vrouwen krijgen al regelmatig echo’s gedurende hun zwangerschap. ‘Dit is iets wat gemakkelijk morgen al kan worden geïmplementeerd als mensen het willen,’ zegt onderzoeker Vincenzo Berghella.
  
De huidige baarmoederhals controles, waarbij de verloskundige of gynaecoloog handmatig voelt hoe de lengte en zachtheid van de cervix ervoor staat, is meestal niet erg betrouwbaar. Maar andere studies hebben aangetoond dat vrouwen met een korte baarmoederhals (minder dan 2,5 centimeter) een hoog risico liepen op vroeggeboorte. Hierdoor vroegen de wetenschappers van deze studie zich af of dezelfde soort scans mogelijk konden voorspellen hoe lang een ongecompliceerde zwangerschap nog zou duren. Om deze vraag te beantwoorden werd er naar vijf studies gekeken waar wetenschappers gebruik maakten van echo’s om de lengte van de baarmoederhals te bepalen van in totaal 735 zwangere vrouwen.

Van de vrouwen waarbij de cervix langer was dan 3 cm, beviel minder dan 50% binnen één week. In tegenstelling tot vrouwen waarbij deze minder dan 1 cm lang was, bij hen begon de bevalling bij 85% binnen één week. ‘De veranderingen in de baarmoederhals beginnen intern, niet extern. Daarom zijn handmatige onderzoeken geen goede maatstaf om de bevalling te voorspellen. Omdat de veranderingen aan de binnenkant aan het gebeuren zijn, kunnen artsen dat niet goed beoordelen van de buitenkant. Maar de vaginale echo onthult de vorm van de gehele baarmoederhals, waardoor zichtbaar wordt of het gehele proces al is gestart,’ geeft Berghella aan.
  
Soms hebben vrouwen een medische conditie waarbij hun baby snel geboren moet worden, maar niet noodzakelijk meteen. In dergelijke situaties kunnen artsen nu een afwachtend beleid aannemen, als ze tijdens de vaginale echo zien dat de vrouw al snel natuurlijk gaat bevallen. Maar mocht de bevalling nog lang op zich laten wachten, dan is inleiden wellicht toch beter. ‘Als haar baarmoederhals kort is, kun je zeggen; ‘Je kunt nog wel even wachten, je bevalling gaat zeer waarschijnlijk snel beginnen,’ concludeert Berghella.


Referentie
1. V. Berghella, et al. 2015. Ultrasound Scans Can Tell When Baby Is Due. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology (27 October; 2015).


Reacties