Hoe Behoud Je een Goede Relatie na Komst Baby?

Het krijgen van een baby is intens op alle vlakken. Ook op relatievlak. Een gezonde relatie is een fijne basis om vanuit te gaan als je samen een kind gaat opvoeden. Volgens een nieuw onderzoek is slechts één woord het hoofdingrediënt voor een betere relatie: dankbaarheid. ‘We vonden dat het gevoel dat je aanwezigheid wordt gewaardeerd en geloven dat je partner je waardevol vindt, direct beïnvloedt hoe je over je relatie nadenkt. Ook zegt het iets over hoe toegewijd je bent en je vertrouwen of de relatie zal slagen op de lange termijn,’ zegt onderzoeker Ted Futris.
 
Voor de studie werden 468 getrouwde koppels ondervraagd over hun financiële situatie, eisen / terugtrekken communicatie en uitingen van waardering naar hun partners toe. De uitkomsten suggereren dat de expressie van waardering naar elkaar toe, de meest consistente en significante voorspeller is voor de kwaliteit van de relatie. ‘Het laat duidelijk zien hoeveel kracht de woorden ‘dank je wel’ bevatten. Zelfs al ervaren koppels stress en moeilijkheden op andere vlakken, dan kan dankbaarheid er nog voor zorgen dat hun relatie positief blijft,’ geeft hoofdonderzoeker Allen Barton aan.

Uit de resultaten blijkt ook dat hoe meer dankbaarheid naar elkaar wordt geuit, mannen en vrouwen minder vatbaar zijn voor een echtscheiding. En het biedt bescherming voor de toewijding van vrouwen in de relatie om de negatieve effecten van een slechte communicatie gedurende conflicten te minimaliseren. Er werd gekeken naar dankbaarheid op het niveau dat individuen zich gewaardeerd voelden door hun partners. En of er erkenning plaatsvond als ze iets aardigs deden voor hun partner. ‘Wanneer koppels in een negatief conflict patroon zitten, zoals eisen / terugtrekken, dan kunnen uitingen van dankbaarheid en waardering ervoor zorgen dat de negativiteit wordt doorbroken of een buffer creëren om zo toch stabiliteit in de relatie te kunnen bewaren,’ zegt Futris.

De bevindingen van de studie bevestigen eerdere onderzoeken over dat eisen / terugtrekken communicatie zorgt voor een negatieve invloed op huwelijken. ‘Eisen / terugtrekken communicatie vindt plaats wanneer een partner de neiging heeft om eisen te stellen, te zeuren of kritiek te uiten. Terwijl de ander reageert door zich terug te trekken of de confrontatie te vermijden,’ zegt Barton. ‘Alhoewel vrouw eisen / man terugtrekken interacties vaker voor lijken te komen in koppels, blijkt in onze studie dat financiële stress kan worden geassocieerd met een lagere relatie uitkomst. Doordat het effect heeft op het vergroten van de totale hoeveelheid van beide partners om eisen te stellen / zich terug te trekken in hun interacties met elkaar.’

Aangeven hoe fijn je het vindt als je partner je helpt met de baby en je partner die aangeeft dat hij zo blij is met jou en alles wat je doet, kan dus een diep positief effect hebben op jullie relatie. ‘Alle koppels hebben meningsverschillen en discussiëren. En als ze gestresst zijn, is de kans groter dat er meer discussies ontstaan. Wat goede huwelijken anders maakt, is niet de hoeveelheid aan ruzies. Maar hoe ze ruzie maken en hoe ze elkaar behandelen op een dagelijkse basis,’ concludeert Futris.Referentie
1. A.W. Barton, T.G. Futris and R.B. Nielsen. 2015. Linking financial distress to marital quality: The intermediary roles of demand/withdraw and spousal gratitude expressions. Personal Relationships, 2015; 22 (3): 536 DOI: 10.1111/pere.12094.

Reacties