Zomerbaby’s Grotere Kans op Gezond Leven Later

Kinderen die zijn geboren in de zomer hebben een grotere kans om gezonde volwassenen te worden. Het opvangen van veel zonlicht met hierdoor meer blootstelling aan vitamine D in het tweede trimester van de zwangerschap zou het effect kunnen verklaren. Volgens de nieuwe studie heeft de geboortemaand effect op het geboortegewicht en wanneer een meisje aan haar puberteit begint. Beide factoren hebben een impact op de algehele gezondheid als volwassenen.

De omstandigheden in de baarmoeder zorgen voor verschillen in het prille leven, zelfs nog voor de geboorte, die de latere gezondheid kunnen beïnvloeden. Dit effect, genaamd programmering, heeft consequenties voor de ontwikkeling van kindertijd tot aan volwassenheid. De wetenschappers keken naar het effect van de geboortemaand op het geboortegewicht, het begin van de puberteit en de lengte als volwassene. Ze vonden dat kinderen die geboren waren in de zomer iets zwaarder waren bij de geboorte, qua lengte voorop liepen als volwassenen en de puberteit later begon dan bij kinderen die in de winter waren geboren.

‘Wanneer je wordt verwekt en geboren gebeurd meestal compleet ‘toevallig’. Er vindt geen beïnvloeding plaats door sociale klasse, je ouders leeftijd of hun gezondheid. Dus het zoeken naar patronen binnen geboortemaanden legt de basis voor een sterke studie om de invloeden van de omgeving te identificeren voor de geboorte,’ geeft hoofdonderzoeker John Perry aan. De onderzoekers vergeleken de groei en ontwikkeling van ongeveer 450.000 mannen en vrouwen uit Engeland.  
 
De resultaten laten zien dat baby’s geboren in juni, juli of augustus zwaarder waren bij de geboorte en langer als volwassenen. Voor de eerste keer toont een studie ook aan dat meisjes geboren in de zomer later beginnen aan hun puberteit. Een indicatie voor een betere gezondheid in hun latere leven. ‘Het is voor het eerst dat de timing van puberteit zo duidelijk kan worden gelinkt aan seizoenen. We waren verrast en blij om te zien hoe de patronen voor geboortegewicht en start van puberteit overeenkwamen,’ zegt Perry.  

‘Onze resultaten tonen aan dat de geboortemaand een meetbaar effect heeft op de ontwikkeling en gezondheid, maar meer onderzoek is nodig om het mechanisme achter dit effect te achterhalen. We moeten deze mechanismen leren begrijpen voordat we onze bevindingen kunnen vertalen in gezondheidsvoordelen. We denken dat de blootstelling aan vitamine D belangrijk is en onze resultaten zullen hopelijk meer onderzoek stimuleren naar het lange termijn effect van vroege vitamine D op de timing van puberteit en gezondheid,’ concludeert Perry.Referentie
1. Day et al. 2015. Season of birth is associated with birth weight, pubertal timing, adult body size and educational attainment. Heliyon, October 2015 DOI: 10.1016/j.heliyon.2015.e00031.


Reacties