Borstvoeding Kan Bescherming Bieden Tegen Diabetes Type 2 na Zwangerschapssuiker

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes die borstvoeding geven, lopen 50 procent minder risico om na de zwangerschap diabetes type 2 te krijgen. Zwangerschapsdiabetes, ook wel zwangerschapssuiker genoemd, komt voor bij 5 tot 9 procent van alle zwangerschappen. Vrouwen die zwangerschapssuiker ontwikkelen hebben zeven keer meer kans op het krijgen van diabetes type 2 binnen zeven jaar na hun zwangerschap. Uit de nieuwe studie blijkt dat vrouwen die exclusief of voornamelijk borstvoeding geven voor minimaal twee maanden na de bevalling in staat waren om hun risico op diabetes type 2 met de helft te verlagen.
  
‘Zowel de hoeveelheid als de duur van de borstvoeding kan mogelijk unieke gezondheidsvoordelen voor vrouwen opleveren na de bevalling. Het kan ze beschermen tegen het ontwikkelen van diabetes type 2 nadat ze zwangerschapssuiker hebben gehad,’ zegt hoofdonderzoekster Erica Gunderson. Dit is de eerste studie waarbij de voedingskeuze van vrouwen voor hun baby’s op een maandelijkse basis gedurende het eerste jaar na de bevalling zijn gemonitord. En deze vrouwen hadden tijdens hun zwangerschap allemaal zwangerschapsdiabetes. Daarnaast is er bij dit onderzoek ook rekening gehouden met diverse andere factoren die het risico op diabetes type 2 zouden kunnen verhogen, zoals overgewicht, gewichtstoename tijdens zwangerschap, fysieke inspanningen en eetgedrag.
  
Aan het onderzoek deden meer dan 1000 vrouwen mee die waren gediagnosticeerd met zwangerschapsdiabetes tussen 2008 en 2011. Er werden diverse onderzoeken gedaan, waaronder orale glucose tolerantie testen. Deze werden uitgevoerd zes tot negen weken na de bevalling en opnieuw één en twee jaar na de geboorte.

Bijna 12 procent van de vrouwen in de studie ontwikkelden type 2 diabetes binnen twee jaar na geboorte. De vrouwen die exclusief kunstvoeding gaven aan hun baby’s, bleken al met zes tot negen weken na de bevalling twee keer meer risico te lopen op het ontwikkelen van diabetes,  in vergelijking met vrouwen die hun baby’s exclusief borstvoeding gaven. Na twee jaar bleek er 35 tot 57 procent minder kans te zijn op het krijgen van diabetes type 2. En de keuze van het soort voeding voor hun baby’s bleek hier een grote rol in te spelen. Het risico werd steeds kleiner naarmate de intensiteit en duur van het geven van borstvoeding toenam. Het risico was het hoogste bij exclusieve kunstvoeding en het laagst bij exclusieve borstvoeding. Ook de toename van de borstvoedingsduur – van minder dan twee maanden tot meer dan tien maanden bleek van positieve invloed op het risico voor het ontwikkelen van diabetes type 2.

‘Deze bevindingen benadrukken het belang van het prioriteren van kennis rondom borstvoeding en ondersteuning voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes als een onderdeel van vroege diabetes preventie door de gezondheidszorg,’ concludeert Gunderson.
Referentie
1. E.P. Gunderson, S.R. Hurston, X. Ning, J.C. Lo, Y. Crites, D. Walton, K.G. Dewey, R.A. Azevedo, S. Young, G. Fox, C.C. Elmasian, N. Salvador, M. Lum, B. Sternfeld and C.P. Quesenberry. 2015. Lactation and Progression to Type 2 Diabetes Mellitus After Gestational Diabetes Mellitus. Annals of Internal Medicine, 2015; 889 DOI: 10.7326/M15-0807.


 

Reacties