Laten we Zwangerschappen Personaliseren

Met de snelheid van een achtbaan vlieg ik door de weken heen. Met als resultaat dat ik de 30 weken zwangerschap heb bereikt. Gisteren had ik een groei echo en dus een kans om hem weer even te zien. Hij blijkt voor te lopen qua groei. Of ja, eigenlijk qua geschat gewicht. Niets nieuws onder de zon overigens voor mij, want onze dochter en zoon deden hetzelfde. Mijn lichaam produceert graag een stevig exemplaar. En ik zou zeggen dat er – helemaal gezien mijn geschiedenis – een groot kind te verwachten valt. Puur mijn persoonlijke zwangerschap verwachting.

Aangezien onze dochter werd geboren in 2003 en onze zoon in 2009 kan ik jullie melden – uit pure persoonlijke ervaring - dat alle protocollen behoorlijk zijn verscherpt. Daar waar er in 2003 nauwelijks aandacht werd besteed aan de ‘voorlopende’ groei, kreeg ik er in 2009 al meer ‘last’ van. In 2003 bestond er overigens nog niet eens de verplichte medische echo, kun je nagaan. Er zat veel minder medische druk op. Maar goed, terug naar 2009, want toen moest het in de gaten gehouden worden. Ik werd behandeld als randje medische indicatie. Dochter werd overigens uiteindelijk met 41 weken / 1 dag geboren met een gewicht van 3980 gram en zoon met 41 weken dag en een schoon gewicht van 4350 gram. Beide kerngezond. Gewoon thuis bevallen in water.

En dan nu anno 2015. Daar waar we weten dat ik dus ‘zwaardere’ kinderen produceer en ik overigens geen zwangerschapssuiker heb, pas nog met vlag en wimpel voor geslaagd namelijk, zitten we toch weer in de wachtkamer voor een groei echo. We weten al dat hij voorop zal lopen. We zouden ons eerlijk gezegd meer zorgen maken als zou blijken dat hij NIET voorloopt. Want dat zou anders zijn, namelijk abnormaal voor mijn zwangerschappen.

Hij doet het fantastisch, alles ziet er tip top uit. Geweldig! En hij loopt voor! Prima, het gaat naar zoals je bij mij kunt verwachten. We hebben een fijne echoscopiste die ook aangeeft dat alles er heel goed uitziet. Maar toch. Ik moet over 3 weken weer terug komen. Ik vraag waarom. Ja, het moet gewoon omdat hij toch te ‘groot’ is voor zijn leeftijd. Ze wist al van mijn twee andere mooi gevulde baby’s. Als hij nu over 3 weken weer te groot zou zijn, dan word ik mogelijk doorgestuurd. Ik vraag wat er dan gaat gebeuren, niets zegt ze. Alleen maar meer groei echo’s. Zucht. Diepe zucht.

Gelukkig heb ik dit keer gekozen voor een holistische verloskundige en kijken we samen verder dan de protocollen. Ik ben helemaal voor ingrepen – begrijp me zeker niet verkeerd – als dit medisch noodzakelijk is. Maar als dit niet zo is, kunnen we dan alsjeblieft vanaf nu gaan kijken naar iedere zwangere vrouw als individu? Kunnen we zwangerschappen gaan personaliseren? Zoals we dit al doen met alle denkbare producten? Zelfs slippers, kerstballen en dozen chocolade krijgen deze persoonlijke behandeling nog. Zullen we dit dan nu ook bij mensen gaan toepassen? Het zou wel zo fijn zijn. We dromen nog altijd van een gezin met 4 kinderen, mocht het uit gaan komen, dan zou ik dus graag bij mijn vierde ervaren dat de protocollen niet zijn verdwenen, maar dat er ook serieus wordt gekeken naar mijn eigen gepersonaliseerde zwangerschap!

Reacties

  1. Nou inderdaad hier hetzelfde. Wat een angsten creeeren ze bij onzekere zwangeren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, echt zo zonde. Ik ben helemaal niet tegen controles! Maar wel tegen onnodige interventies.

      Verwijderen

Een reactie posten