Baby’s Slaapplek Beïnvloedt Periode van Borstvoeding

Waar slaapt jouw baby? Wellicht leg je niet zo snel het verband, maar volgens een nieuwe studie zou dit weleens kunnen gaan beïnvloeden hoe lang je je baby borstvoeding gaat geven. Moeders die regelmatig met hun baby samen slapen, geven langer borstvoeding dan vrouwen die hier niet voor kiezen. Daarnaast blijkt dat zwangere vrouwen met een sterke motivatie om borstvoeding te geven, eerder zijn geneigd om na de geboorte regelmatig met hun baby samen te slapen.
 
Aan die studie deden 678 vrouwen mee. Ze kregen op de helft van hun zwangerschap en na de geboorte vragen over hun gedachten over borstvoeding en samen slapen. Het doel van de studie was om te kijken of de waarschuwingen over samen slapen in verband met een mogelijk verhoogd risico op wiegendood (ook wel SIDS genoemd), mogelijk een succesvolle borstvoedingsperiode in de weg staan. Waardoor hun kinderen niet kunnen profiteren van alle korte en lange termijn voordelen van borstvoeding.

‘We vonden in een eerder onderzoek dat moeders die samen slapen tweemaal zoveel kans hebben om hun baby’s langer dan zes maanden te voeden. In vergelijking met moeders die hun baby’s niet op hun slaapkamer hebben. Deze nieuwe studie toont aan dat moeders met de sterkste motivatie om borstvoeding te geven, ook het meeste met hun baby’s samen slapen,’ zegt hoofdonderzoeker Helen Ball.

Volgens Ball is het is belangrijk om deze moeders informatie te verstrekken zodat ze veilig samen met hun baby’s kunnen slapen. En hiermee ook ervoor te zorgen dat hun baby’s zo lang mogelijk borstvoeding kunnen krijgen.  Hier kun je nog een interessant onderzoek vinden rondom rooming-in: http://www.denieuwebaby.nl/2012/09/rooming-in-essentieel-voor-moeder-en.html Als (bijna) nieuwe moeder is het dus aan te raden – helemaal als je zelf graag (lang) borstvoeding aan je baby wilt geven – om goed over de slaapplek van je baby na te denken.


Referentie
1. H.L. Ball, D. Howel, A. Bryant, E. Best, C. Russell and M. Ward-Platt. Bed-sharing by breastfeeding mothers: who bed-shares and what is the relationship with breastfeeding duration? Acta Paediatrica, 2016; DOI: 10.1111/apa.13354.

Reacties