Bloeddruk Speelt Mogelijk Rol in Bepaling Geslacht Baby

Het voorspellen van baby’s geslacht tijdens de prille zwangerschap houdt ouders regelmatig bezig. Er zijn vele bakerpraatjes waaraan je mogelijk kunt aflezen of je blauw of roze kunt gaan shoppen. Leuk om over te fantaseren – zeker - maar er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor. Een nieuwe studie laat zien dat de bloeddruk van vrouwen voordat ze zwanger worden, mogelijk wel een echte rol kan spelen in het krijgen van een jongen of meisje.

Voor het onderzoek werden 1692 Chinese vrouwen die zwanger wilden worden onderzocht op hun bloeddruk, cholesterol, triglyceriden en glucose. Nadat er 281 vrouwen werden uitgesloten, omdat ze mogelijk al zwanger waren tijdens het eerste onderzoek, bestond de totale groep uit 1411 vrouwen. Gemiddeld vond het onderzoek 26 weken voordat ze zwanger werden plaats.

Hun zwangerschappen resulteerden in de geboorte van 739 jongens en 672 meisjes. Na de juiste afstelling van leeftijd, opleiding, wel of niet roken, BMI, omvang taille, cholesterol, triglyceriden en glucose, bleek dat vrouwen die jongetjes kregen voor hun zwangerschap een hogere bloeddruk hadden dan de moeders die een meisje ter wereld brachten. En inderdaad bleek een hogere bloeddruk voor de zwangerschap als alleenstaande factor tevoorschijn te komen als voorspeller voor het krijgen van een jongetje.

‘De resultaten suggereren dat de bloeddruk van de vrouw voordat ze zwanger wordt een eerder ongeziene factor kan zijn voor de bepaling van het geslacht van haar baby. Dit nieuwe inzicht kan mogelijk gevolgen hebben voor de familie planning en ons inzicht over de fundamentele mechanismen die ten grondslag liggen aan de jongens / meisjes ratio bij mensen,’ concludeert hoofdonderzoeker Ravi Retnakaran.


Referentie
1. R. Retnakaran, S. Wu Wen, H. Tan, S. Zhou, C. Ye, M. Shen, G.N. Smith and M.C. Walker. Maternal Blood Pressure Before Pregnancy and Sex of the Baby: A Prospective Preconception Cohort Study. American Journal of Hypertension, 2017; hpw165 DOI: 10.1093/ajh/hpw165.

Reacties