Borstvoeding Is Bijzonder Gewoon

Het begint me weer steeds vaker te overkomen. Negatieve opmerkingen over het geven van borstvoeding. Let wel, dit is mijn derde kindje die ik ‘langvoed’. Maar dat maakt blijkbaar niets uit.
‘Geef jij nog STEEDS borstvoeding?!,’ gevolgd door rollende ogen. Uiteraard antwoord ik; ‘Ja, natuurlijk!.’ Waarbij ik vooral het laatste woord belangrijk vind. Want ja, hoe raar veel mensen het blijkbaar nog steeds vinden, het is zo ontzettend oergewoon. Het is net zo gewoon als ademen of lopen. En dat is niet mijn mening. Dat is een biologisch feit.

Ik geef onze zoon overal borstvoeding. Ja, ook in de supermarkt. Ja, ook in een restaurant. Ja, ook tijdens een verjaardag. Of ik me daarvoor schaam? Nee, absoluut niet. Krijg ik dan nooit nare opmerkingen hierover? Ja, helaas wel. Afgelopen maandag nog van een bekende. ‘Wil je soms dat mannen je borsten zien?.’ Nee, dat is zeker niet mijn doel. Ik wil gewoon mijn kind voeden!

Nu ben ik zo gewend aan negatief commentaar (best erg als je erover nadenkt) rondom borstvoeding, dat dit niet eens de reden is voor het schrijven van deze post. De reden is gelukkig vele malen positiever :) Op Instagram kwam ik afgelopen dinsdag deze prachtige foto tegen:


Een bericht gedeeld door Land of Women (@landofwomen) op

Een project van Land of Women om borstvoeding te normaliseren. Deze liefdevolle posters hangen as we speak in New York! Het geeft me altijd net dat beetje hoop, net dat beetje motivatie om toch door te gaan met mijn blog.

Ik bedenk me de laatste tijd vaker hoe zonde het eigenlijk is om geen borstvoeding te geven. Hierbij laat ik even alle gezondheidsvoordelen (zo ongelooflijk vaak wetenschappelijk bewezen) maar even voor wat ze zijn. Maar ik concentreer me op die ontelbare momenten dat ik en mijn kleintje (inmiddels 1,5 jaar) de mooiste momenten hebben beleefd tijdens het voeden. En nog steeds voel ik zoveel liefde door mijn aderen stromen als hij bij me drinkt. En hij zo voldaan naar me kijkt. Op dat moment is hij volledig gelukkig. En ik ook. Ja, borstvoeding is gewoon. Maar wel bijzonder gewoon.


Reacties